Katalog wyszukanych fraz
aaaaShiart-artystycznieaaaa

Temat: CRP 15, CZYNNIK REUMATOIDALNY 67,5 ERYTROCYTY W MOCZU
bARDZO PROSZĘ O KONSULTACJE......LEKARZE SA BEZSILNI Od kilku lat na nogach męża pojawiają się plamy niby to pokrzywka, niby liszaj, zostaja po nich brązowe plamy.......ostatecznie lekarz stwierdzil, ze to problemy naczyniowe...przepisal lek vesel due. W miedzy czasie pojawily sie problemy z nerkami, calkowicie nie odczuwalne, erytrocyty w moczu i bialko, przed wizyta u nefrologa zrobilismy reszte badan i tu pojawil sie bardzo wysoki czynnik reumatoidalny 67,5 norma <14, cholesterol calkowizt 130 norma od 140, OB w normie, WBC 4,46 norma od 4,5. Erytrocytow w moczu poczatkowo bylo 25, teraz spadly do 10, swieze 5, wylugowane 1. reszta badan jest bez zarzutu. zrobilismy rowniez usg jamybrzusznej i nerek.....wszystko w nalezytym porzadku, jedynie torbiel zew na nerce 1,5cm. Plamy na nogach pozostawiaja po sobie brazowe plamy...najwiejcej w okolicy kostki, nie swędzą, czasem pojawia...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3975



Temat: Zapalenie Stawów
mi z powodów stawów, które nie reagowały już na voltaren lekarz zmienił salofalk na sulfasalazynę. smaruję dodatkowo naproxenem i biorę ketonal duo. efekt taki, ze trochę mniej boli, ale biorę to dopiero 2 tyg. wiec nie ma się co cudów spodziewać. zwłaszcza, że stawy leczę od roku i jak się zaczęło się od kolan to teraz nie bolą mnie tylko barki. przy jelitach gdy bierze się leki przeciw zapalne czynnik reumatoidalny może wyjść fałszywie ujemny. powinno się to sprawdzać razem ze zdjęciami rentgenowskimi stawów. i generalnie może być trudno uchwycić moment kiedy wyjdzie dodatni. ja mam np taką włściwość, że im lepiej z jelitami tym gorzej ze stawami i odwrotnie.
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=6182


Temat: łuszczyca paznokci i łuszczycowe zapalenie stawów
...stawów-bardzo podobne objawy.Czytałam że ktos napisał ze jak ma sie stawówke to musi byc łuszczyca paznokci-ja moze troszke zmienioną płytke mam(nieznacznie) ale problemów z paznokciami nie mam..Badań jest cała masa-wiekszosc nie zrobi ci rodzinny bo zabrali im uprawnienia-zdjecia sa potrzebne-koniecznie dłoni i stóp-bolacych stawów tez,OB-moze byc podwyższone-czyli dwucyfrowe np.50 na 100;kwasochłonne trzeba zbadac.ALAT;ASPAT; czynnik reumatoidalny,CRP i cała mase innych wyników.Nie ma badania które jednoznacznie stwierdziło by ze to jest łuszczyca stawowa
Źródło: luszczyca.ekt.pl/luszczyca/viewtopic.php?t=407


Temat: Zapalenie Stawów
Do Natalka. czynnik reumatoidalny występuje ogólnie w chorobach autoimmunologicznych,czyli inaczej zwanych- z autoagresji.tak CD jak Cu,to choroby o podłożu autoimmunologicznym właśnie. Sprawa wiec wydaje się być jasna...Tyle,że wiadomo,że tych powikłań w naszych chorobach mamy czasami dość.Mnie również bolą,może nie tyle nawet stawy,co mięśnie,głównie nóg.Po całym dniu w pracy wracam ledwie żywa.Lekarz...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=6182


Temat: Zapalenie Stawów
ja miałam kłopot z kostkami swego czasu, przy zaostrzeniu.....jeden mi kazał przykładać altacet, drugi stwierdził, ze przejdzie samo a trzeci włożył mi w gips - ścięgno achillesa orzekł....po chyba coś koło2-3 tyg (pamięc zawodzi) kiedy doszły kłopoty z drugą nogą a badania na czynnik reumatoidalny nic nie wykazały.....rozłożył ręce...a okazało się, że jednak wina jelit
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=6182


Temat: Borelioza
Słuchajcie - a co z moją podwyższoną temperaturą? Rano i weczorem 37,2 w uchu, pod pachą rtęciowy 37 W badaniach: podwyższony (ciut ponad normę) kwas moczowy we krwi podwyższony cholesterol w moczu - nieco obniżony ciężar właściwy. Czynnik reumatoidalny ok, tarczyca ok. Cukier - w normie 95 (norma do 106). Co jeszcze sprawdzić?
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=766


Temat: Zapalenie stawu krzyzowo-biodrowego i co dalej???
1 listopada sie zaczelo, od tej pory zaliczylam juz 2 szpitale i jestem zdezorientowana. Na reumatologii zdiagnozowano u mnie luszczycowe zapalenie stawow i zesztywniajace zapalenie stawow kregoslupa na podstawie wywiadu rodzinnego (mama ma luszczyce skoru [zadnych zmian u mnie], a brat ojca zzsk). Czynnik reumatoidalny nie wystepuje. Kregoslup wg zdjec rtg jest zupelnie ok, ale w stawach krzyzowo-biodrowych jest podchrzestna sklerotyzacja powierzchni stawowej (wg ortopedow niewielka). OB najpierw 58, po tygodniu 38, teraz nie wiem. Przepisano mi sulfasalazyne i biore ja. Chodze o 1 kuli, planowo jeszcze mam tak chodzic tydzien. 2 innych lekarzy (ortopeda oraz lekarz chorob wewn. specjalista rehab.) nie potwierdzilo diagnozy lzs/zzsk. Juz nic mnie...
Źródło: rehabilitacja.pl/showthread.php?t=461


Temat: Borelioza
...lekkim) To jest swego rodzaju paradoks - witamina D bardzo mocno chroni przed schorzeniami autoimmunologicznymi, podczas gdy opalanie się sprawia, że te schorzenia atakują ze zdwojoną siłą. Nie wierzę w "3 letnią borelkę", wszystkie tego typu tajemnicze, oporne na leczenie boreliozy okazywały się potem czymś innym. Zrób serię testów na schorzenia autoimmunologiczne - przede wszystkim przeciwciała przeciwjądrowe, czynnik reumatoidalny, do tego cytat za wikipedią "Zaburzenia immunologiczne – obecność komórek LE lub przeciwciał przeciw dsDNA (natywne DNA), lub przeciwciał anty-Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne odczyny kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków". Ale podstawa to przeciwciała przeciwjądrowe - wykrywa się w 95% przypadków typowych schorzeń autoimmunologicznych, oraz
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=766


Temat: Pomóżcie - gościec zaatakował moją Mamę!
...ARA 5 czynników:lsztywność poranna trwająca minimum 1 godzinę utrzymująca się przez co najmniej 6 tygodnil lobrzęk 3 lub więcej stawów utrzymujący się przez minimum 6 tygodnil lobrzęk stawów nadgarstkowych, śródręcznopaliczkowych i międzypaliczkowych bliższych, utrzymujący się przez minimum 6 tygodnil lsymetryczny obrzęk stawów, utrzymujący się minimum 6 tygodnil ltypowe dla RZS zmiany w RTGl - guzki reumatoidalne - czynnik reumatoidalny (RF) w surowicy - w przypadku obecności RF rozpoznane zostaje seropozytywne RZS; w przypadku jego braku i obecności wymaganej ilości objawów diagnostycznych, rozpoznane zostaje seronegatywne RZS (przebiegające zwykle łagodniej) - przeciwciała przeciwko cyklicznemu cytrulinowemu peptydowi (anty-CCP) najbardziej swoisty marker dopiero wtedy lekarz może z całą pewnością stwierdzić rzs (czyli gościec) i...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=180573


Temat: spuchnięte dłonie- zespół cieśni nadgarstka?
Cytat: Napisał agat79 Koniecznie reumatolog. Zrob wyniki na reumatyzm. Moze to nie to, ale jesli tak, im wczesniej zdiagnozowany, tym lepiej CRP I CZYNNIK REUMATOIDALNY W NORMIE....
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=196472


Temat: Życie intymne z łuszczyca...(???)
Reumatoidalne zapalenie stawów to inna choroba niż łuszczycowe zapalenie stawów,ale bardzo podobna.Objawy są bardzo podobne.W łzs-ie nie występuje tzw. czynnik reumatoidalny,ale chorobę jest dużo trudniej zdiagnozować niż rzs,oraz trudniej leczyć.Ludzie chorzy na rzs mają leki biologiczne refundowane,a chorzy na łzs nie.Różnica polega na tym,że chorzy na łzs potrzebują większych dawek leków niż chorzy na rzs.Obie choroby bywają śmiertelne.Kalectwo,zwyrodnienia,wózek inwalidzki-mogą wystąpić w każdej z tych chorób.Jeszcze 10-15 lat temu łzs jako samodzielna choroba nie...
Źródło: luszczyca.ekt.pl/luszczyca/viewtopic.php?t=230


Temat: Mamusie po 30-stce czyli "kącik mamutków"
najbardziej mnie martwi to utykanie... idę w sobotę do luxmedu, niech mu pobiorą krew, sprawdzą czynnik reumatoidalny, CRP, OB i morfologię...coś mi tu nie gra :Płacz:
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=165


Temat: Lipiec 2009 :]]]]]]
marzycielka z tych specyficznych to RF ( czynnik reumatoidalny), CRP (białko C-reaktywne)
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=3955


Temat: Borelioza???
Na Twoim miejscu przede wszystkim oznaczyłbym wszystko, co jest związane z chorobami autoimmunologicznymi - przeciwciała przeciwjądrowe (najważniejsze), komórki LE, przeciwciała anty-SM, czynnik reumatoidalny i tak dalej. Zrób też morfologię z pełnym rozmazem - tak, żeby oznaczono Ci ilość eozynofili. Takie wyniki testu na boreliozę, jakie Ty masz, są bardzo często spotykane u zupełnie zdrowych ludzi. Oczywiście jest teoretyczna możliwość, że masz boreliozę z niskim mianem przeciwciał, ale prawdę mówiąc z takimi objawami - bardzo nikła. Jeśli potwierdzi się moje przypuszczenie, po pierwsze wyszukaj...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3983


Temat: testy owulacyjne
...i na posiew tez(ja na posiew tez mialam i ok).W zeszlym roku wyjechalismy na urlop do Wloch (lekarz radzil zmienic klimat)no i w lutym sie udalo ale nie stety....!Do tej pory dalismy sobie na luz myslalam ze moze sie uda ale jak widac nie i zaczynam juz warjowac.Czemu nas to spotyka.ciezko ciezko i jeszcze raz ciezko!!!!A wogle to dzieki za odpowiedz!!pozdrawiam i powodzonka!Na pewno bede tu czesciej zagladala!a zapomnialam dodac ze mam zrobic badanie na tarczyce i jakis czynnik reumatoidalny!to drugie to w sumie nie wiem czemu.w przyszlym tygodniu ide na krewke!
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=179191


Temat: Kawa pomaga w odchudzaniu?
...Cóż to znaczy nadmierna? Większa niż trzy filiżanki kawy dziennie - uważają naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Helsinkach. Główny autor badań prof. Kimmo Aho przypuszcza, że wszystkiemu winien jest jeden ze składników kawy, którego jednak do tej pory nie zdołał zidentyfikować. Wzmaga on wytwarzanie przez organizm tzw. czynnika reumatoidalnego. To przeciwciało, którego celem jest zniszczenie wyimaginowanego wroga. Czynnik reumatoidalny pojawia się we krwi na wiele lat przed wystąpieniem pierwszych symptomów choroby. Testy serologiczne umożliwiają jego wykrycie. Aho przychyla się do stanowiska innych badaczy również próbujących rozwiązać zagadkę niezwykłego związku łączącego zachorowalność na gościec z konsumpcją kawy, zdaniem których, znaczenie może mieć sposób przygotowywania napoju. Fiński uczony uważa, że...
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=4774


Temat: testy owulacyjne
witam!U mnie tym razem sie nie udało :( ,robilam wyniki Tsh i czynnik reumatoidalny i wyszly ok!Bylam dwa dni temu u gin i po usg powiedzial ze z jednego jajnika w tym cyklu nic nie wyszlo a z drugiego nie wie moze ..ale ze jest jakis zapadniety!czy ktos z was tak mial? @ dostalam ale ciekawi mnie co to bylo:Stres:!!!No i jeszcze dostalam clo na 3 cykle ,ostatnio po tym zaszlam ale bez efektu:(!!!pozdrawiam wszystkich
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=179191


Temat: Czy to jednak może być SM?
[quote="Persefona"]Czarna a u reumatologa byłaś lub masz być? To do mnie? Czynnik reumatoidalny miałam robiony i wyszedł bardzo niski,więc to nie to
Źródło: stwardnieniesmrozsiane.ok1.pl/viewtopic.php?t=1248


Temat: niedobory magnezu:( inne takie tam
...Na - surowica 140 mmol/l 136 - 146 TSH (s) 2,180 mU/l 0,27 - 4,2 Mg - surowica 1,96 mg/dl 1,58 - 2,55 z 25.06 2009 r 2 tyg po porodzie Krwini białe - 8,30 (3,50-10) Krwinki czerwone- 4, 0 ( 3,50-5,00) hemoglobina- 13, 40 (12-16,00) Hematokryt - 40, 8 % norma 37 - 47 MCV 100 norma 83- 103, MCH 33,40 norma 28- 40, MCHC 33,3 norma 31- 35 plytki krwi 494 norma 125- 400 Kreatynina 0,65- norma (0,5-0,9) crp 3,11 norma poniżej 5 czynnik reumatoidalny 6,7 norma poniżej 14 ob 10 mm norma poniżej 20 glukoza 90 norma 70 - 100 ferrytyna 31 norma 13- 150 ALT 27 norma do 35 z powyższymi wynikami również czułam się najlepiej:) wyniki z dnia:20.05.- byłam w ciąży Krwini białe - 11, 6 (3,50-10) Krwinki czerwone- 3, 65 ( 3,50-5,00) hemoglobina- 12 (12-16,00) Hematokryt - 35 % norma 37 -47 MCV 98 norma 83- 103, MCH 33 norma 28- 40, MCHC 34 norma 31-...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3211


Temat: Zespoły bólu pozastawowego
...Objawy wywołane przez fibromialgię mogą być nie do odróżnienia od wczesnych objawów innych chorób reumatycznych (reumatoidalnego zapalenia stawów czy polymialgia rheumatica) i rzeczywiście mogą być spowodowane przez stany metaboliczne, takie jak niedoczynność tarczycy. Wskazane może być wykonanie prostych badań laboratoryjnych jak OB, badania tarczycowe, poziom wapnia w surowicy, przeciwciała przeciwjądrowe oraz czynnik reumatoidalny. Rezultaty badań należy interpretować tylko w oparciu o stan kliniczny. Dalsza obserwacja jest zdecydowanie wskazana w przypadku objawów uogólnionych, ponieważ pojawienie się dodatkowych objawów może prowadzić do innych rozpoznań. Kryteria klasyfikacji fibromialgii według American College of Rheumatology 1990 Rozpoznanie fibromialgii jest możliwe tylko w obecności obu wymienionych...
Źródło: rehabilitacja.pl/showthread.php?t=2402


Temat: Małopłytkowość, niskopłytkowość, niskie płytki krwi w badaniach
...niskie płytki krwi w badaniach   Kurcze nie rozumiem po co powtarzają ciągle te biopsje u ciebie. u mnie zrobili raz, wyszlo że szpik ok, chyba nie zmienia się to jak w kalejdoskopie. Tak na marginesie, małopłytkowośc może być wczesną zapowiedzią choroby tkanki łącznej, ja jestem jednoczesnie pod opieką reumatologa. Dzis wlasnie bylam prywtanie zrobic kolejne badania, nie bede sie prosic o wszystko. Zrobilam sobie RF tzw czynnik reumatoidalny, tylko 15zł. Podejrzewali u mnie też tarczycę, tez zrobilam badanie, USG wykazało jakiś stan zaplany. Aaaa i zrobilam helikobakter, jutro wyniki! Zobaczymy :) Tez nie odczuwam tej choroby, gdyby nie te czeste wizyty u hematologa.... zawsze stresuję sie ze moje płytki znowu spadły albo nie wzrosły... Biopsja jak najbardziej hematolog.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=147603


Temat: Zapalenie Stawów
A ja nie mam CU, ani CD... a stawy bolą.. Na kolana chodzić nie mogę, OB w normie, CRP oki, czynnik reumatoidalny z krwi ujemny. Co dalej? Mam skierowanie na RTG, później ortopeda, spać nie mogę od 3 dni. MASAKRA;/
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=6182


Temat: reumatyzm
Myślę że OB, Aso i czynnik reumatoidalny...ale ja się nie znam :roll: :D
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=55873


Temat: łuszczyca paznokci i łuszczycowe zapalenie stawów
Łzs jest dużo trudniej zdiagnozować niż RZS.Na zdjęciach rtg często w początkowej fazie choroby nie widać zmian, czynnik reumatoidalny nic nie wykazuje.Zrób sobie badanie krwi,morfologię,ob i crp.Jeśli bolą Cię jakiekolwiek stawy to zrób zdjęcie rtg.Weż to wszystko i idż do reumatologa.On obejrzy wyniki,obejrzy Twoje stawy i wówczas będzie mógł powiedzieć czy to jest łzs.Dobry lekarz na podstawie widoku stawów potrafi zdiagnozować chorobę.Jeśli będziesz miała jakiekolwiek pytanie to chętnie służę.Pozdrawiam serdecznie
Źródło: luszczyca.ekt.pl/luszczyca/viewtopic.php?t=407


Temat: Wykonywanie świadczeń zdrowotnych
...moczowy 19. cholesterol całkowity 20. cholesterol-HDL 21. cholesterol-LDL 22. triglicerydy (TG) 23. bilirubina całkowita 24. bilirubina bezpośrednia 25. fosfataza alkaliczna (ALP) 26. aminotransferaza asparaginianowa (AST) 27. aminotransferaza alaninowa (ALT) 28. gammaglutamylotranspeptydaza (GGT) 29. amylaza 30. kinaza kreatynowa (CK) 31. fosfataza kwaśna całkowita (ACP) 32. czynnik reumatoidalny (RF) 33. miano antystreptolizyn O (ASO) 34. hormon tyreotropowy (TSH) 35. antygen HBs-AgHBs 36. VDRL 37. ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu 38. ilościowe oznaczanie białka 39. ilościowe oznaczanie glukozy 40. ilościowe oznaczanie wapnia 41. ilościowe oznaczanie amylazy 42. badanie ogólne 43. pasożyty 44. krew utajona - metodą immunochemiczną...
Źródło: przetarg.army.mil.pl/viewtopic.php?t=4938


Temat: CRP 15, CZYNNIK REUMATOIDALNY 67,5 ERYTROCYTY W MOCZU
krew z rozmazem byla robiona w zeszlym roku i bylo wszystko ok, maz odzywia sie dosc nieregularnie...pracuje w systemie zmianowym, natomiast odzywiamy się zdrowo, ponoc najniebezpieczniejszy jest czynnik reumatoidalny, ale nikt nic konkretnego nie mowi......wczesniej maz byl leczony na alergie...antybiotyk, penicylina wywolala stan zapalny i wielkie plamy na nogach, troche podobne do tych. Zle wyniki zauwazyla dopiero lekarka podczas badan kontrolnych w pracy, wizyty u tzw. "specjalistow" przyprawia nas tylko o zawal serca
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3975


Temat: reumatyzm
Majka wpółczuję :( wiem jak to jest. Mnie od jakiegoś czasu bolą nogi a szczególnie stawy kolanowe. Są takie dni że mam spokój a potem znowu ból wraca. Denerwuje mnie to strasznie, jestem podrażniona i zrezygnowana :-? Zrobiłam wyniki, które nic nie wykazały :roll: i tak chodzę od lekarza do lekarza :roll: Tak na pierwszy rzut to myślę że powinnaś zrobić wyniki: OB, czynnik reumatoidalny, może to coś wyjaśni. To może być jakieś zapalenie stawów i po odpowiedniej kuracji przejdzie. Także do lekarza! im szybciej tym lepiej :D
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=55873


Temat: zlewne poty, osłabienie, niska temp. przewlekłe infekcje
...norma 11,5-14,5 PDW 13 % (wczesniej 14,4/16,5/17,2) norma 8-22 MPV 11 (wczesniej 11,5/9,3/10) norma 7-12 OB: 4mm (3/2/3) rozmaz: NEUTRofile 60% (56,4/60/61) norma 40-75 EOS 1% (0,9/0,8/1) norma 1-6 LYMPH 31% (31/36.32) norma 20-45 MOnocyty 8% (7/6/5) norma 1-8 BAS 0,1% (1) norma 0-1 inne badania krwi: Sód 133 mmol/l norma 136-145 potas 4,4 mmol/l norma 3,5 -5,1 magnez 0,9 mmol/l norma 0,58-1 zelazo 126 ug/dl norma 53-167 czynnik reumatoidalny RF 10,13iu/ml norma do 14 ASO 114,8 norma do 200 CK kinaza kreatyninowa 93u/l norma 24-204 hemoglobina glikowana 6,06 norma do 6,1 odczyn waalera rossego ujemny P-ciała przeciwjądrowe ANA - ujemny beta2 mikroglobulina 1,4 mg.l norma 0,8 - 2,20 (dwukrotnie badane wyniki identyczny) HIV - ujemny glukoza 108 norma do 110 bilirubina 0,58 norma 0,2-1,10 ALAt 54 norma do 41 Aspat 25 norma do 50 Białko CRP 0,5...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4049


Temat: Babcia na diecie !!!!!!!!!!
  Lekarzom możesz nie wierzyć - uwierz wynikom. Zrób kompleks badań. czynnik reumatoidalny, CRP, ANA, Ig, i tego typu. dobry lekarz da Ci skierowanie. Przechodziłam przez to wiele lat tułając się od lekarza do lekarza,od szpitala do szpitala...ale szukano nie tak gdzie trzeba...w końcu okazało się że jest to...alergia na stres. W takim potocznym rozumowaniu. Bo fachowo to się nazywa obrzęk naczynioworuchowy. Rzadko się lokalizuje w stawach, ale tak się zdarza. Pod wpływem emocji, niewyspania, zmęczenia,...
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=3713



Shiart-artystycznie